VPS Nedir, VDS Nedir, Dedicated Server Nedir?

VPS Nedir, VDS Nedir, Dedicated Server Nedir?

Ağustos 10, 2023

Okuma süresi: 3 dakika

İnternet sitesi ile ilgilenen ve sitesini barındırmak için barındırma alanı arayan çoğu kişi VPS nedir ve VDS nedir sorularını mutlaka kendi kendilerine sormuşlardır. Bununla birlikte fazla üzerinde de durulmadan geçilmiştir. İşte bu yazımda anlamı ve mantığı az bilinen bu iki kısaltmanın ne olduğundan, aralarındaki farklardan ve işlevselliklerinden bahsedeceğim.

VPS ve VDS arasındaki farklara, kısa bir paylaşımsız sunucu (dedicated server) tipinden bahsederek gireceğiz. Özellikle paylaşımsız sunucu seçmemin sebebi dedicated server tabirinin tam bir Türkçe karşılığının bulunmamasıdır ve bu nedenle paylaşımsız sunucu tabiri vurgulamak istememdir. Bu konuyu herkesin yorumuna da açmış olup hangi tabirin daha çok kullanılması gerektiğine beraber karar verelim istiyorum.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki VPS hizmetleri paylaşımlı hostinglere göre biraz daha pahalıdır. Eğer ki uygun fiyatlı, profesyonel hosting firması arıyorsanız, detaylı paylaşımlı hosting rehberine göz atmanızı tavsiye ederim.

VPS ve VDS sunucular daha çok ufak çaplı işler veya oyun sunucuları kullanılmaktadır. Büyük çaplı işlerinizde ya da çok fazla ziyaretçi alan sitelerinizde lütfen Paylaşımsız Sunucuları veya Paylaşımsız Bayi (Dedicated Reseller) hizmetlerini seçiniz.

Paylaşımsız Sunucu

Burada Paylaşımsız Sunucu kavramını biraz açmamız gerekli. Bu sunucular fiziksel olarak gerçek sunucudur diyebiliriz ve istediğiniz işletim sistemiyle kullanabilir, istediğiniz her tür işi kolay, hızlı ve sorunsuz bir biçimde yerine getirebilirsiniz. Paylaşımsız Sunucular, Sanal Sunuculara göre sadece 3. Parti yazılımların (PHP, MySql vb) uygulamalarını paylaşırlar. Sanal sunucular gibi donanımsal paylaşım yapılmaz. Böylece daha kararlı ve daha performanslı bir sonuç alınır. Bütün internet sunucuları Paylaşımsız Sunucular üzerine kurularak satış yapılmaktadır. Aşağıdaki VPS ve VDS örneklerinde verildiği gibi Paylaşımsız Sunucuların çalışma alanları çok farklı olabilir.

VPS nedir

VPS nedir sorusunun cevabı kısaca VPS (Virtual Private Server) sanal bir sunucudur ve Paylaşımlı Özel Sunucu anlamına gelir. “VPS” sunucular aynı donanım üzerinde (ortak işlemci, ortak disk, ortak ram) ama birbirinden bağımsız çalışan sistemlerdir. Sanal sunucuların, sanal olmayan sunuculardan farkı bir sunucuyu birden fazla kişinin kullanmasıdır.

VDS nedir

VPS nedir sorusunun cevabı ise kısaca VDS (Virtual Dedicated Server) sunucular da VPS’ler gibi sanal sunuculardır. VDS’ler aynı donanımı kullansalar da VPS’ler gibi gibi aynı işletim sistemini kullanmazlar. VDS’ler her kullanıcıya istediği işletim sistemini kurma fırsatı verir ve böylece sanal kısıtlama yazılımsal olarak ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Sanal Sunucu

Sanal Sunucu diye tabir ettiğimiz sunucu tipi, vmware, virtuozzo, Microsoft Virtual Server, XenSource, HyperVM, OpenVZ gibi sanallaştırma programlarıyla oluşturulurlar. İçerisinde istediğiniz uygulamaları (Web Server, Dns Server, Mail Hosting , Radyo ve IRCd Hosting) gerçek bir Paylaşımsız Sunucudaki fiyatının dörtte biri fiyata gerçekleştirebilirsiniz. Maliyetinin bu kadar düşük olması neden bu kadar çok tutulduğunu özetler. Fakat sonuçta bu sunucuların sanal olması ve donanımını diğer sanal sunucularla paylaşması, bu sunucuları küçük çaplı işler için ideal hale getirir.

Bir Sanal Sunucuda neler yapılabilir?

  • Kurumsal ve Bireysel hosting satışı yapabilir ya da yayınlayabilirsiniz.
  • Oyun sunucusu olarak kullanabilirsiniz.
  • Voip yazılımlarıyla kurumsal firmaları birbirine bağlayabilirsiniz.
  • Radyo ve IRCd gibi 3. Parti yazılımlarla müşterilerinizi daha çok memnun edebilirsiniz.
  • Sanal Sunucuları Yükleme (Upload) ve İndirme (Download) işlemlerinde, yüksek bağlantı hızlı sanal sunucularda, dosya dizini olarak kullanabilirsiniz.
  • E-posta ve Dns sunucu olarak kullanabilirsiniz, bu alandaki tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.